Nejčastější mýty o řepkovém oleji

Řepka má v Čechách špatnou pověst, přitom jde o velmi prospěšnou rostlinu a surovinu pro kvalitní kuchyňský olej. Podívali jsme se na nejčastější mýty, které o ní kolují v naší společnosti, a uvedli jsme je na pravou míru.

7_mytu_o_oleji

1. Řepkový olej není levný podřadný olej

Nízká cena neznamená v tomto případě nízkou kvalitu, ale přínos. Řepkový olej je svým složením ideální volbou pro každodenní vaření a mnoha odborníky je v prospěšnosti zdraví stavěn před olivový olej.

2. Řepka nedrancuje půdu

Naopak, řepka zvyšuje kvalitu půdy. Svým mohutným kořenovým systémem zabraňuje ztrátám živin vyplavováním a zpřístupňuje je z hlubších vrstev následným plodinám. Na poli je 11 měsíců v roce, čímž omezuje větrnou a vodní erozi.

3. Pěstování řepky nehubí včely

Pro používání insekticidů platí v ČR přísná pravidla a pěstování řepky se od ostatních nijak neliší. Řepka navíc v přírodě funguje jako výborný zdroj pylu a nektaru a včelaři jsou obvykle za blízkost řepkových polí rádi.

4. Řepka nevyvolává u lidí alergii

Řepka je výrazná rostlina a v období pylů a dalších častých alergenů je zkrátka nejvíce vidět. Přitom je to spíše mírný alergen a čistá alergie na ni je v populaci vzácná.

5. Řepky se u nás nepěstuje moc

Produkce řepky se v posledních letech zvýšila, ale její podíl na orné půdě v ČR i přesto představuje 16 %. V některých sousedních zemích podíl dosahuje 33 % a většina tamních obyvatel to považuje za normální stav.

6. Řepkový olej neobsahuje nebezpečnou kyselinu erukovou

Tato obava pochází z minulosti, kdy byl obsah této kyseliny v řepkovém oleji skutečně problém. Dnes se ale potravinový olej vyrábí zásadně z odrůd označených jako bezerukové nebo nízkoerukové, vyšlechtěných v 70. letech.

7. Tepelnou úpravou olej neztrácí cenné látky

V případě řepkového oleje je největší předností vysoký podíl omega-3 nenasycené mastné kyseliny, která rafinací ani následným použitím v kuchyni neztrácí své kvality. Řepkový olej je skvěle všestranný a například na smažení se dokonce hodí více než slunečnicový olej.

 

Informace v tomto článku pochází z publikace Mýty a fakta o pěstování a zpracování řepky olejky v ČR, kterou vydal Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin (SPZO). Přečíst si ji můžete zde