Mák s višněmi v hlavní roli – připravte s nimi koláč nebo závin!

Chuť máku si s nakyslou višní úžasně rozumí. Máme pro vás dva recepty, ve kterých tuto kombinaci skvěle vychutnáte!

Makový závin s višní

napro_napln

Ingredience

  • 400 g máslového listového těsta
  • 400 g Makové náplně od Fabio
  • 150 g mražených višní
  • 1 vejce
  • hladká mouka na pomoučení válu

Postup:

  1. Vajíčko v misce rozšlehejte. Listové těsto na pomoučeném válu vyválejte na dva obdélníky. Na jeden namažte makovou náplň, přidejte višně a zaviňte ho. Kraje těsta pomašlujte a závin položte na plech s pečícím papírem. Závin potřete vejcem i z vrchu a propíchejte na několika místech vidličkou.
  2. Na střed druhého vyváleného těsta nandejte makovou náplň a poklaďte ji višněmi. Těsto po krajích nakrojte a pomašlujte rozšlehaným vejcem. Zaviňte ho střídavým překládáním nakrojených proužků přes sebe, směrem do středu. Po upečení vznikne efektní copánek. Nakonec závin pomašlujte vejcem a také přendejte na plech s pečícím papírem.
  3. Oba záviny pečte při 190 stupních cca 15-20 minut.

 

Litý makovo-višňový koláč

makovo-visnovy_kolac

Ingredience

  • 2 hrnky hladké nebo polohrubé mouky 
  • 1 hrnek cukru krystal
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek polotučného mléka 
  • 12 g kypřícího prášku
  • 1 vejce
  • 450 g višní 
  • 400 g makové náplně

 Postup

  1. Připravíme si dortovou formu s průměrem 21 cm. Troubu předehřejeme na 170.
  2. Ve větší misce smícháme mouku, cukr a olej, dokud se nám konzistence nerozdrobí – ze směsi odebereme asi ¾ hrnku.
  3. Do zbytku směsi v misce přidejte vajíčko, prášek do pečiva a mléko. Důkladně promíchejte, dokud nebude mít konzistenci běžné koláčové směsi. Měla by být hustá, ale zároveň tekutá.
  4. Koláčovou směs vylejeme do dortové formy. Otevřeme sklenici s makovou náplní a smícháme s višněmi. Na vrch koláče budeme přidávat po polévkových lžících. Zkuste do každé části koláče přidat polévkovou lžíci makové náplně s višněmi.
  5. Na vrch koláče přidáme drobenku z hrnku a případně ještě několik višní.
  6. Pečeme přibližně 50 – 55 minut, před vyndáním otestujeme propečenost těsta špejlí.
  7. Podáváme vychladlé. Dobrou chuť!