Chuť máku si s nakyslou višní úžasně rozumí. Máme pro vás dva recepty, ve kterých tuto kombinaci skvěle vychutnáte!
Makový závin s višní
Ingredience
- 400 g máslového listového těsta
- 400 g Makové náplně od Fabio
- 150 g mražených višní
- 1 vejce
- hladká mouka na pomoučení válu
Postup:
- Vajíčko v misce rozšlehejte. Listové těsto na pomoučeném válu vyválejte na dva obdélníky. Na jeden namažte makovou náplň, přidejte višně a zaviňte ho. Kraje těsta pomašlujte a závin položte na plech s pečícím papírem. Závin potřete vejcem i z vrchu a propíchejte na několika místech vidličkou.
- Na střed druhého vyváleného těsta nandejte makovou náplň a poklaďte ji višněmi. Těsto po krajích nakrojte a pomašlujte rozšlehaným vejcem. Zaviňte ho střídavým překládáním nakrojených proužků přes sebe, směrem do středu. Po upečení vznikne efektní copánek. Nakonec závin pomašlujte vejcem a také přendejte na plech s pečícím papírem.
- Oba záviny pečte při 190 stupních cca 15-20 minut.
Litý makovo-višňový koláč
Ingredience
- 2 hrnky hladké nebo polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek polotučného mléka
- 12 g kypřícího prášku
- 1 vejce
- 450 g višní
- 400 g makové náplně
Postup
- Připravíme si dortovou formu s průměrem 21 cm. Troubu předehřejeme na 170℃.
- Ve větší misce smícháme mouku, cukr a olej, dokud se nám konzistence nerozdrobí – ze směsi odebereme asi ¾ hrnku.
- Do zbytku směsi v misce přidejte vajíčko, prášek do pečiva a mléko. Důkladně promíchejte, dokud nebude mít konzistenci běžné koláčové směsi. Měla by být hustá, ale zároveň tekutá.
- Koláčovou směs vylejeme do dortové formy. Otevřeme sklenici s makovou náplní a smícháme s višněmi. Na vrch koláče budeme přidávat po polévkových lžících. Zkuste do každé části koláče přidat polévkovou lžíci makové náplně s višněmi.
- Na vrch koláče přidáme drobenku z hrnku a případně ještě několik višní.
- Pečeme přibližně 50 – 55 minut, před vyndáním otestujeme propečenost těsta špejlí.
- Podáváme vychladlé. Dobrou chuť!